NEDEN KOMMAN MAKİNA’YI TERCİH ETMELİSİNİZ ?
( FARKLILIKLARIMIZ)
Otomatik Halı Yıkama Makinası Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Doğru Sistem = Uzun Ömür + Verimlilik

Makina üzerinde bulunan disk fırçaların heslisel dişliye ve döküm gövdeye sahip, ağır hizmet redüktörler ile tahriklenmesi çok önemli bir ayrıntıdır. Düz dişli alüminyum gövdeli redüktörler , disk fırçaları yeterli  güçte çeviremediği gibi , arıza sıklığı çok fazla olmaktadır. Düz dişli redüktörler aynı zamanda makinanın yüksek sesle çalışmasına neden olur.

 

 

Şekil.1.a : Düz Dişli Alüminyum Gövdeli Redüktör

Şekil.1.b : Helisel Dişli ve Döküm Gövdeye Sahip , Ağır Hizmet Redüktör

 

Yine disk fırçaların redüktörlere direkt bağlanarak çalıştırılması teknik açıdan uygun değildir. Disk fırçaların redüktör ile bağlantısı arasında mutlak surette çift rulmanlı porya kullanılmalıdır. Poryalı bir sistemde makina sorunsuz bir şekilde uzun yıllar çalışır ve halı üzerinde istenen düzeyde baskı uygulanabilir.

Poryasız yanlış imalat şekli ile üretilen makinalarda; disk fırçalarda oluşan baskı gücü direkt küçük redüktör rulmanlarına verildiği için mutlak suretle kısa zaman dilimleri içerisinde redüktör arızları oluşması kaçınılmazdır.

            

 Şekil.2: Disk Fırça Montaj Şeması

 

 

 

Şekil.3.a:  Disk Fırça Arabası Patlatılmış Görünüm

 

 

Şekil.3.b: Alt Temizleme Fırçası ve Helisel Tüy Kabartıcı Orta Fırça

Endüstri 2.0 İmalat :

 

Şekil.4. Makina Genel Montaj Şeması

Makina üzerinde özellikle hareketli fırça arabalarının yürüdüğü profiller gerekli taşıma kapasitesine sahip ebatlarda olmalıdır. ( Minimum 120x60x3 mm profil )

 

Şekil.5 : Profil Kesit Ölçüleri

Makina üzerinde bulunan rulmanlar ve tüm parçalar mühendislik ve çizim esaslı dizayn edilmeli , kolay sökülebilir ve takılabilir olmalıdır.

Makina şasisi yüksek hassasiyetle imal edilmeli hiçbir şekilde gönye kaçıklığı olmamalıdır. Aksi ve kötü imalatlarda makinada kasılmalar meydana gelecek , kısa zaman dilimleri içerisinde telafisi imkansız kasılma kaynaklı muhtelif kronik arızalar oluşacaktır.

Balanssız Merdaneler Çok Önemli :

Yine çok önemli hususlardan bir tanesi  makina üzerinde çalışan merdane ve tamburlar gibi döner aksam balanslarının en doğru teknikler ile alınarak stabil ve balanssız çalışması sağlanmalıdır. ( Döner aksamlara hükmedilmemiş makina ; makina olarak nitelendirilemez. ) Aksi durumlarda bant kayması , motorlara balans kaynaklı fazla , kontrolsüz , değişken ve dengesiz moment uygulanması nedeniyle;  yine kronik ve telafi edilemez arızalar kaçınılmaz olacaktır.

 

Şekil.6. Balansı Alınmış Merdane

 

Lineer Vidalı Mil Sistemi İle Stabil Baskı:

Halı yıkama makinalarında fırçaların halıya optimum düzeyde baskı uygulayabilmesi için , fırça baskı  yöntemlerinde ; dört yönlü stabil baskı yapabilen sistem tercihi oldukça önemli bir husustur. En hassas ve optimum baskıyı yapabilen uzun ömürlü sistem lineer vidalı mil sistemidir.

Makina üretiminin makinası olan , günümüzde en sağlam iş ekipmanı olarak kabul edilen tornalarda bu sistem kullanılmaktadır.

İki yönlü ya da dört yönlü pnömatik sistemler aynı anda , aynı zaman diliminde ve aynı stabilitede hava debisi alamadığı için disk fırçalarda halı üzerine gerekli olan optimum baskı elde edilememektedir. Hidrolik sistemler ise yağ kaçaklarının halı üzerinde oluşturacağı olumsuz tesirler nedeniyle zaten halı yıkama makinalarında kullanılamamakta

 

Şekil.7: Lineer Vidalı Mil Sisteminin Disk Fırça Arabası Üzerine Yerleşimi,

 

Şekil.8.a. Vidalı Mil Şekli ( Önerilen )

Şekil.8.b. Pnömatik Piston ( Önerilmeyen )

 

Durulama ve Hav Alma Sistemi :

İşe yeni başlamak isteyen girişimciler bir halı yıkama makinasının sadece disk fırçalarına odaklanmakta ; fakat en az disk fırçalar kadar hatta daha fazla öneme sahip olan durulama ve tüy alma sistemini maalesef gözden kaçırmaktadırlar. Makinanın arka ünitesinde bulunan bu sistem gerçekten çok önemlidir. İstenilen kalitede ve maksimum verimlilikte halı yıkayabilmek için çift yönlü rulo gelberi sistemi halı yıkama teknolojilerinde bugüne kadar bulunmuş en başarılı yöntemdir. Halının canlı ve parlak bir görünüme sahip olabilmesi için , üzerinde ölü tüy diye tabir edilen nesnelerin temizlenmesi gereklidir. Bu tüyler aynı zamanda alerji ve astım gibi hastalıkların da baş nedenleri arasındadır. Rulo Gelberi Sistemi’ nde birbirine zıt yönlü dönen fırçalar , üzerlerine akan su ile birlikte çalışarak halı üzerinde bulunan hav , tüy , saç kılı gibi nesneleri sol ve sağ yönlü taramak suretiyle halı üzerinden atar. Böylece yıkanmış halı gerçek bir temizlik kazanarak parlak ve canlı görünür.

 

Şekil.9 : Rulo gelberi sisteminde iki adet rulo fırça vardır. Fırçalar birbirine zıt yönde dönerek mükemmel bir temizlik, hav alma ve durulama sağlamaktadır.

 

Maliyetleri düşük tutmak için gerekli teknik analizler yapılmadan üretilen sıyırıcı , vakum gibi yöntemler halı üzerinde hiçbir işe yaramamaktadır. Bu şekilde yanlış imalat teknikleri ile üretilen makinalar ile kaliteli halı yıkamak mümkün değildir.

Özetle:
Şasisinden gövdesine , tambur ve merdanesinden otomasyonuna tüm imalatlar Minimum Endüstri 2.0 standartlarında üretilmeli , gerekli malzeme ebatları ve kalınlıklarından kaçınılmamalıdır. Suda çalışan makina olması sebebiyle maliyetlerden ötürü krom tercih edilmiyor ise , asgari galvaniz kaplamalı metaller kullanılmalı , açık kaynak kodlu yazılımlar tercih edilmeli , makinanın her parçası ve sistemi birbirine uygun ve ahenk içerisinde;  kasılmasız , sürtünmesiz ve balanssız çalışmalıdır.

Türkiye ve dünyada sadece maliyet kaygısı ile alım yaparak  telafi edilemez , kronik sorunlu, makina alımı yapan yüzlerce mağdur tüketici bulunmaktadır. Yanlış makina tercihinden dolayı istenilen kalitede halı yıkamayı gerçekleştiremediği için zaman , emek  ve moral kaybeden girişimci olmamanız dileklerimizle... İşlerinizde ve tercihlerinizde başarılı olmanızı gönülden dileriz...